Planlegging

Etter at jeg 3-4 år siden begynte å vurdere denne turen har jeg benyttet de anledningene som har bydd seg for å snappe opp informasjon om lengre kajakkturer. I oktober 2004 gikk jeg til sjefen og spurte om jeg kunne få tre måneders permisjon. Søknaden ble innvilget. (Takk til Hallgerd der!)

Nå som jeg hadde skaffet et vindu i livet til turen begynte flere spørsmål å dukke opp: Når skal jeg begynne? Hvor lang tid vil det ta? Hvilken retning lønner det seg å padle?

Jeg hadde tre måneders permisjon samt én måneds ferie til gode. Jeg bestemte meg nokså raskt for å padle fra sør til nord. Tettstedene kommer langt oftere i sør, og jeg ønsker å få padle- og logistisk (mat og vann) erfaring før jeg begir meg på strekk som kan vare 4-5 dager i nord. I tillegg kan man bli værfast noen dager. I tillegg påstår noen at vindene er mer gunstig hvis man padler denne veien.

Neste spørsmål var når jeg skulle begynne? I sør er vannet kaldt i mai, men i nord begynner det å bli mørkt og kaldt i september. Jeg bestemte meg for at jeg ønsket å være framme på Nordkapp innen høstsolhverv. Det betyr at jeg må starte i midten av mai. Da er det fortsatt kaldt i vannet, men med en bra tørrdrakt og annet utstyr følte jeg at det var bedre enn å være i Nordnorge når dagene raskt blir kortere.

Kajakk og tørrdrakt

I midten av februar dro jeg til hytta til foreldrene mine og hentet kajakken som var blitt brukt da jeg padlet fra Sandefjord til Lillesand i 2001. Kajakken er lagd av polyetylen, og går noe tregere i vannet enn glassfiber kajakker. Til gjengjeld er den billigere og tåler tøff behandling.

​Etterhvert kom jeg i kontakt med et ektepar som padlet Norge på langs som bryllupsreise! Etter en veldig inspirerende og informativ samtale med de, samt flere samtaler med medlemmer av Oslo Kajakk Klubb bestemte jeg meg for å kjøpe en helsittende tørrdrakt. Den er oransje og har glidelås på ryggen samt en hendig glidelås til junior - veldig praktisk. (Takk til mamma og pappa som var med på å sponse den!) Gummimansjetten i halsen var litt trang, så jeg klippet vekk den øverste ringen etter første treningstur. Greit at det er litt sirkulasjon til toppetasjen...

Med kajakk og tørrdrakt i orden var det klart for de første treningsturene i Oslofjorden, og arbeidet med den videre planleggingen kunne fortsette. Les mer om planleggingen på sidene under.