Hver andre uke

Uke 1

Forrige to uker

Neste to uker

 

De to siste ukene har vært veldig masete. Mye å ta tak i. Bare den siste dagen før jeg dro nedover hentet jeg: Vanntett beholder for bærbar, Nødpeilesender og lite kamera fra Posten. Vet ikke om jeg skal kalle det god planlegging eller dårlig...
Skal bli godt å gå fra planleggings-fasen til Just-do-it fasen... Håper at det ikke blir for mye motvind i starten

Vekt: 70 kg
Hvilepuls: 68

Jeg er veldig spent på de førse to ukene. De legger mye av grunnlaget for resten av turen. Hvis jeg klarer å holde meg i skinnet og ikke padle for mye i begynnelsen skal kroppen klare stresset og bli vant til kjøret. Men det er viktig å mørne kroppen under svak varme!
I tillegg til at kroppen skal mørnes regner jeg også med å opparbeide erfaring og rutiner mht teltliv / pakking / matlaging osv de første ukene.

Uke 3

Forrige to uker

Neste to uker

 

De to siste ukene har vært lange! Både fysisk og mentalt. Er overrasket over hvor sliten jeg blir av å høre bølger knuse mot land og vinden suse i ørene hver dag.
Som forventet har kroppen sagt ifra om 'kjøret' og jeg måtte gire ned et hakk. Det er blitt flere hvile- og 'dårlig vær' dager enn jeg antatt.
Men - nå er jeg bare én etappe fra Stavanger! Neste utfordring blir de 11 km over Boknafjorden.
Jeg har truffet mange mange hyggelige mennesker som har åpnet sine hjem eller invitert inn til kveldsmat eller frokost. Deilig å slå av en prat med vilt fremmede en gang eller to for dagen. Bortsett fra hviledager er varigheten på relasjoner med de jeg treffer begrenset til kvelden jeg går i land og evt. neste morgen når jeg drar videre.

Vekt: 68 kg
Hvilepuls: 59

Håper de kroppslige plagene avtar etterhvert som dette blir 'normalt'. Satser på å ta det pent én uke til, og så øke forsiktig hvis været og kroppen tillater det.
Tror jeg har funnet ut en god del om 'teltlivet' i form av pakking, matlaging og å holde de viktigste tingene tørre!
De to første ukene har jeg kun padlet utaskjærs, og jeg gleder meg til å få noen øyer mellom meg og Nordsjøen. Ser fram til dager med litt roligere sjø, og forhåpentligvis etterhvert litt lengre dagsetapper.
Livet blir litt annerledes når man er ute og overnatter i telt. Ting som toalett, kjøkken og stue betyr ikke så mye lenger. Er dere forresten klar over hvor koselig det er å høre Nattønsket på radioen en stille sommernatt, eller når regnet pisker mot teltduken? Veldig bra 🙂
Håper på litt varmere vær også da...
Fikk litt sjokk da jeg sjekket hvilepulsen... Kanskje jeg var stresset den første gangen? Hvis trenden fortsetter vil jeg veie 34 kg og ha en hvilepuls på 0 når jeg kommer fram...

Uke 5

Forrige to uker

Neste to uker

 

Det er ikke gått fire hele uker ennå, men jeg vet ikke når jeg er på nett neste gang.

De to siste ukene har vært forskjellige fra de første to på flere måter:

- Kroppen fungerer bedre, og de siste dagene har jeg kunnet ta lengre etapper uten store problemer.

- Landskapet har endret seg fra utaskjærs til innaskjærs.

- Været har dessverre ikke endret seg så mye! Det er nok blitt litt varmere, men fortsatt venter sommeren på seg. Det er har vært MYE regn den siste tiden.

Den neste store utfordringen blir utvilsomt Stadt og dagene nord for Stadt kan også bli tøffe.

Vekt: 67 kg
Hvilepuls: 60

Jeg håper å kunne øke dagsetappene til ca 30 km pr dag de neste to ukene, vel og merke hvis været tillater det.

Nå er det innskjærs stort sett hele veien til Stadt. Liker meg godt når jeg har land på begge sider, selv om jeg må over en fjord i ny og ne.

Kommer til å satse på å fortsette med padling på kveldene og nettene hvis det passer. Det er fantastisk på havet når det stilner, og kilometerene går raskt unna når man kan se på landskapet som sakte forandrer seg og kanskje en flott solnedgang de dagene det ikke regner.

Blir artig å jobbe videre med hjemmesiden også. Mye grovarbeide er gjort nå. Har lagt ut 17 'Dagens bilder' så innen den tid må jeg innom en plugg i veggen for å laste opp flere.

Uke 7

Forrige to uker

Neste to uker

 

Nå er jeg ferdig med 1/3 av turen kalendermessig, og har padlet litt mer enn 1/4 av distansen fra Lindesnes til Nordkapp.

Jeg er fornøyd med at dagsetappene har økt til rundt 30 km per dag de siste to ukene som jeg skrev jeg ønsket to uker siden. Det er også blitt færre 'hviledager'. Kun én dag værfast, én dag til proviantering og idag for å oppdatere disse sidene.

Været (!) har også bedret seg, og det hjelper nok både til at jeg kan padle lenger og ta mer effektive pauser. Når det regner som værst blir pausene svært korte, og da får man ikke hentet seg skikkelig inn: Sette seg ned og hvile, spise nok, strekke ut armer osv.

Det har vært noen utfordringer i det siste både med folk som har ønsket å stoppe meg, og vær og vind som til tider har vært svært utfordrende. Fra det jeg hører vil jeg fortsette å oppleve uforutsigbar vind og etterhvert vil det også bli mere strøm i havet jeg må forholde meg til. Det kan være skummelt hvis man ikke er våken.

Vekt: 67 kg
Hvilepuls: Tar den når jeg faktisk hviler - har ikke fått tid til det mens jeg har oppdatert sidene.

Nå som jeg har kommet meg rundt Stadlandet kan jeg fortsette stort sett innaskjærs. Men Hustadvika og Folda ligger fortsatt framfor meg. Håper å kunne fortsette å holde ca 30 km's dagsetapper - kanskje litt i overkant. Kroppen begynner å bli vant til det her nå, og bortsett fra litt klikking i venstre albue (som ikke gjør vondt) er jeg blitt en 'Lean mean rowing machine...'

Merker at til tross for at jeg oppdaterer hjemmesidene med dagsrapport, oppdatert lokasjon på kartet og legger ut nye Dagens bilder (Som dere må klikke på for å se de med tekst) så går dere glipp av forferdelig mye!

Har lenge tenkt at jeg skulle kunne klare å skrive flere reisebrev fra felten, men når man har padlet i 7-8 timer, slått opp teltet og spist, så er det ikke så mye futt igjen! Det jeg skulle ønske jeg kunne beskrive bedre er alle de flotte og gjestfrie menneskene jeg treffer langs kysten.

Det er en virkelig stor del av ferden!

Uke 9

Forrige to uker

Neste to uker

 

Nå er jeg ferdig med halve turen både i antall kilometer og antall dager jeg har til rådighet!

De to siste ukene har jeg padlet nesten 30 km hver dag. Dette og det at jeg ikke har tatt en eneste hviledag gjør at jeg har tatt igjen en god del av det jeg har ligget bak skjema.

Været har vært skiftende. Noe medvind, noe motvind, men ikke noe som har stoppet meg. Det har også vært både sol og regn, men heldigvis ingen lange perioder med regn.

Det har gikk greit å komme seg forbi Hustadvika og Folda.

Vekt: 69 kg
Hvilepuls: 

Jeg gleder meg veldig til de to neste ukene!

Det ligger hundrevis av øyer spredt langs kysten herfra til Lofoten. Neste 'bunkringspunkt' er Bodø. Jeg satser alt på å komme meg opp dit uten for mange hviledager eller dårlig vær dager.

Om det er noe jeg ønsker for de neste to ukene er det kanskje at jeg klarer å snu døgnet litt tilbake. De siste to ukene har det bare vært en eller to kvelder hvor jeg har fått satt opp teltet før midnatt, og som regel er det blitt nærmere kl 2 på natta. Det er fascinerende å padle på kvelden og natta, men det er ikke så mange fasciliteter som er åpne da. Og heller ikke så mange mennesker på sjøen.

Som dere ser har jeg 'skalla' meg nå! Satser på at det går 0.02% raskere med redusert luftmotstand. Til dere solkrem-tilhengere: Jeg har unngått å bli solbrent så langt 🙂

Uke 11

Forrige to uker

Neste to uker

 

De to siste ukene er det blitt merkbart kaldere. De siste 3-4 døgnene har vært svært kalde. Kombinasjonen av motvind, hardt regn og kulde gjør det lite fristende å stoppe opp og ta hvile- og matpauser. Men det må jeg jo før eller siden. Helst før.
Har kjøpt masse ull undertøy her i Bodø, og håper jeg står bedre rustet til neste økt.

Det er blitt én veldig lang padledag på 59 km, men også noen korte dager på rundt 17-18 km pga motvind. Det har jevnet seg ut til omtrent 30 km for dagen som er målet. Stort sett har jeg klart å sove nok slik at jeg har unngått noen uheldige avgjørelser.

Jeg har krysset langt flere fjorder på 4-5 km enn før. Ofte mange slike strekk over åpent hav hver dag. Det er også blitt nesten normalt med strekk på over mila.

Etter ti uker 'på tur' merker jeg at den sosiale delen av meg begynner å bli lei av å snakke med kyr, sauer, måker og andre kryp. Det har gått flere døgn uten at jeg har sett folk. Derfor er det alltid en kjærkommen stund å snakke med et menneske i kjøtt og blod.

Vekt: 69 kg
Hvilepuls: 64

Tromsø er siste 'bunkringspunkt' som jeg satser på å være ved om to uker. Bare jeg kommer dit, skal jeg klare å bite tennene sammen de siste 40 milene til Nordkapp. Men det blir for langt å bite tennene sammen i 80 mil! Derfor håper jeg det ikke blir for mye hard motvind de neste to ukene.

Imorgen forsetter ferden. Vær-meldingen ser lovende ut for de neste 2-3 dagene. Lite vind... - så lenge det er tilfellet kan det godt både regne og være kaldt for min del.

Det føles rart at jeg nærmer meg målet. Jeg er kommet sinnsykt langt, og på en måte er det uvirkelig. Samtidig minner jeg meg selv på at målet også i høyeste grad er å være underveis og i den forstand har jeg allerede nådd målet!

Snakket nettopp med moren min, og sa på fleip, men med en alvorlig stemme at jeg vurderer å begynne å ta flere sjanser for å nå målet... Svaret kom uventet hardt og kontant for henne å være: "Du får ikke lov til å ta sjanser". Grei beskjed. Kommer til å bruke fornuften videre også, men man kan aldri gardere seg helt mot naturkreftene. Det viste det tragiske dødsfallet etter raset i Geiranger igår.

Uke 13

Forrige to uker

Neste to uker

 

De to siste ukene har vært forskjellige fra hverandre. Den første var tung: mye motvind, to værfaste dager og veldig hard padling. Den siste var bra værmessig, og jeg fikk dratt unna over 25 mil.

Har fått god bruk for ulltøyet jeg kjøpte i Bodø.

I det siste har jeg opplevd veldig til gjestfrihet hos folk på forskjellige måter. Det setter jeg stor pris på!

Merker at jeg ikke bryr meg så mye om det regner lenger. Det kan godt regne en hel dag uten at det går så mye utover humøret. Jeg skal jo bare FRAM, og regnet kan ikke stoppe meg. Regn er helt greit så lenge jeg padler, og når teltet er oppslått. Det kan være litt plagsomt akkurat når jeg laster ting inn og ut av kajakken, men da bruker jeg paraply for å holde innholdet i skottene tørre.

En siste ting jeg har merket i det siste er at jeg begynner å bli mettet! Jeg har sett hundrevis av fjorder, tusenvis av øyer og mange hundre flotte fjell. Merker at alle disse ikke gjør like stort inntrykk på meg lenger. Det er synd for her oppe er det fantastisk, men jeg tror dette er et typisk tegn på at jeg vet jeg nærmer meg slutten av turen.

Vekt: 69 kg
Hvilepuls: 63

Sitter i Tromsø hos familien Lindegård og skriver dette noen dager på etterskudd. Imorgen fortsetter turen mot Nordkapp.

For alt jeg vet kan jeg være framme neste gang jeg skriver en slik rapport. Eller det kan ta opp mot fire uker. I utgangspunktet har jeg ganske god tid, men været kan slå seg vrang. Det er en av tingene jeg liker så godt med denne turen, men som jeg samtidig hater: Usikkerheten.

Den gir frihet, for jeg må hele tiden improvisere, men den tærer også på kreftene.

Det er to ting jeg gleder meg spesielt til de neste to ukene: Høsten med alle dens flotte farger. Ingen høst er så intens som den man opplever når man bor i telt og er ute hele tiden.

Jeg gleder meg også til broren min kommer oppover og følger meg med bil langs ruten. Så langt har jeg vært helt alene, og det skal bli godt med følge fra en jeg har kjent hele livet, og selv har erfaring fra lengre turer. Dette blir også første gangen jeg vil treffe det samme mennesket på begynnelsen og slutten av en padledag.

Denne ukens bilde viser fighter insinktet jeg kommer til å padle med fram til Nordkapp. Nå gjelder det!!!