Terøy sett fra Ullerøya. De to trærene i horisonten så ut som de hadde stått mot mang en storm. Ullerøya er den grønneste øya jeg har sett så langt. Spiste hjemmelagd brød der blandt intenst fuglekvitter. Følte meg som en Hobbit som spiste Ferdabrød i en Alveskog.
Tatt fra vestsiden av Lista fyr. Solen kom fram et lite øyeblikk. Lenge nok til at jeg fikk tatt et bilde med litt glød i. Det hadde ikke vært så mye glød ellers den dagen.
Vere. Tatt fra like ved Lista fyr.
Solnedgang noen hundre meter vest for Lista fyr.
Jølle - tatt i nordlig retning dit jeg dro senere på dagen
Gamle minner på Bu
Fisker tidlig på morningen før det blåser opp. Vestre Kvalen fyr nærmest, og Vambelsundet fyr i horisonten. Tatt fra Bu.
Stein blandt steiner
Stille kveld
Varhaug kapell. Det plass til seks personer (sittende) i dette kapellet. Perfekt for de som vil ha et intimt bryllup!
Perledykker fra Indonesia??? Nei. En glad kar som nettopp har runda Jærens rev
Steiner, strå og sand på Revet
Kua på haugen (Den var faktisk ganske hissig!)
Denne lille luringen fløy foran meg fra stolpe til stolpe. Jeg gikk fram og tilbake flere ganger og den fløy alltid foran meg og kvitra.
Det var heldigvis en rimelig bra padledag da jeg traff denne sneglen, ellers kunne jeg blitt deprimert!
På Vikingfestival på Karmøy. Selv om det er 2005 følte jeg at denne mannen var et helt annet sted da jeg tok bildet.
Det er blitt in med Rastafletter igjen
Kvalen fyr tatt fra Kvalsvika nordvest for Haugesund. Bildet ble tatt morningen jeg skulle padle over Sletta.
Røyksundkanalen er en sjarmerende kanal som knytter Tungeholmsundet og Spyssøysundet sammen. På noen steder var den bare 4-5 meter bred. Det regnet da jeg slo opp teltet men morningen etter da jeg tok bildet hadde jeg litt oppholdsvær for å tørke ting og gjøre noen små reparasjoner av utstyr.
Dette var første dagen på lenge jeg kunne ta av overdelen av tørrdrakten og ta en skikkelig pause. Det var god medvind så jeg fant dette lille sundet og lagde meg havregryn. Dere kan se jeg har ofret ragsokkene for å holde underarmene varme når jeg padler.
Ett skip passerer meg i Langenuen. I bakgrunnen ser man Englafjell (Tror jeg!) Passerer faktisk så mange fjell, og jeg har egentlig mer enn nok med å orientere meg på sjøen... 🙂
Dette bildet er tatt klokken ett på natta. Det er da det er mørkest. Det var en helt fantastisk stemning: Helt stille både på sjøen og på land. Ett kjølig drag gjennom natta. Alt ble veldig intenst. Dere kan lese mer om natten i Dagboken den 18. juni.
Stureholmen fyr om natten den 19. juni. Klokken var ti på tolv og det var på tide med en liten pause. Nordover så jeg dette fyret, mens sørover tittet månen fram bak noen skyer.
Fraflyttet hus på Sule på Nordøy. Dette var en merkelig opplevelse for det var mange hus på øya, og de fleste var godt holt. Men jeg så ingen mennesker. Gikk rundt og så dette slitne huset. Da jeg gikk over på den andre siden av øya traff jeg én kar som fisket. Han fortalte at stedet ble fraflyttet ca 20 år siden. Dette var siste utpost på øyrekka Sota, og jeg var ganske nervøs for ferden over til Hellesøy. Det var tungt vær, og sikten var ikke så bra. Følte meg veldig liten der ute. Skipsleia går 5-6 kilometer lenger inn mot land.
Dette bildet viser kanskje litt av alvoret jeg følte da jeg skulle over Fedjeosen. Ferden var på 4-5 kilometer, men det at jeg padlet alene, det var begrenset sikt og jeg var en halv mil utenfor skipsleia gjorde at jeg var rimelig skjerpet mentalt sett.
Overnatting på øya Hille. Denne øya var flott! Den har to lange sund som strekker seg langt inn i øya. Jeg padlet inn begge før jeg fant denne plassen. Bare 60-70 meter herfra skremte jeg opp en ørn da jeg gled stille forbi en liten odde. Ørnen var bare 30 meter fra meg. Vet ikke helt hvem som ble mest skremt for det var et mektig syn! Det var ingen folk på øya.
St. Hans aften! Og hvilken feiring... Ute var det kuling og regn, og jeg bestemte meg for å ta det rolig den dagen. Fikk overnatte i naustet til Bjarnhild og Asmund. Flott stemning der. Dette bildet er tatt fra Vassdalen. Der traff jeg hyggelig betjening og spiste to hamburgere, to porsjoner rømmegrøt og mye annet godt 🙂
Blåfjellet tatt fra Gjerdvika. Det var sent på kvelden, og lyset fra solen gjorde at hele fjellet kom til liv. Noen lokale innbyggere satt på strande og ble overrasket da de så meg. De sat ved et 'forsinket' St. Hans bål siden det hadde regnet så mye dagen før.
Noen ganger er det kaldt, det blåser og det regner. Da er det greit å kombinere ull lue med sydvest... Slike dager kan være ganske kjipe, men så lenge man får satt opp teltet et greit sted, får seg noe mat innabords og legger seg i en varm sovepose går det helt greit. Dagen etter blir det med stor sannsynlighet bedre vær! Bildet er tatt noen hundre meter sørvest for Inste Bårdvikneset.
Første kjenning med Stadlandet. Bildet er tatt fra Ulvesund fyr. Sjøen i sundet var rolig og det lå skodde over Stad.
Denne karen har skjønt det! Han har kombinert en hangglider, gummibåt og motor og fått seg et sjøfly! Bildet er tatt fra Silda. I bakgrunnen ser dere Stadlandet og Selja med St.Sunniva Klosteret gjemt på nordsiden.
Hoddevika tatt fra dagen jeg padlet rundt Stadlandet. Husker jeg tenkte at de som bodde der måtte jo være helt gale. Tenk å bo på et så værhardt sted med Stad rett ut av vika, og en kronglete vei for å komme seg til nærmeste by. Men så tenkte jeg at jeg var jo forsovet ikke så mye bedre stilt selv der jeg prøvde å balansere på bølgene mens jeg snudde meg bakover for å ta bildet...
Buholmen fyr tatt noen hundre meter sør for Koberholmen. Dette ligger like ved Ervik der jeg rastet. Det var her jeg fant en 4-5 meter smal kanal som jeg padlet gjennom for å slippe å padle rundt. Selv om det var nokså rolig på sjøen 'skjedde' det ting da bølgene traff skjær, holmer og land.
Stålholmen nord på Stadlandet. Det er en bølge foran som skal til å smelle inn mot holmen. I bakgrunnen ser dere Fossholtinden på rundt 1200 meter over havet.
Da jeg runda Stad ble det stille. Da jeg padlet de 7 kilometerene over Korholmsgrynna ble fargene mer og mer intense etterhvert som sola nærmet seg horisonten bak meg.
Jeg blir fascinert av trær som står slik for seg selv (og vakre sjarmerende kvinner da...) I bakgrunnen Skåla på litt over 1000 meter over havet.
Himmel i brann. Tatt fra rett nord for Ulstein. Slike kvelder glemmer man sent, og et bilde kommer aldri i nærheten av himmelen slik den faktisk var. Det hjalp også å være sammen med nye padlevenner. Sigjørn og Tor Einar som har kom fra Lofoten og skal til Haugesund og Dag som er en ivrig padler og instruktør.
Markblomster på sommerværet - det gamle fiskeværet Brattværet nord for Smøla (diktert av Leif Kruse som har sommerstedet sitt der ute)
Vindmøller på nordsiden av Smøla. Disse møllene var helt enorme (Les: Enormt store og enormt tøffe) I forgrunnen er den gamle fiskebrygga på Brattværet.
Dette bildet ble tatt halv to på natten etter en økt på drøye 30 km. Røstøya i Trondheimsleia.
Morgen på Røstøya. Denne Hegren som så ut som den hadde vært på fylla mesteparten av natta... Jeg passer alltid på å se meg nøye om fra lukene i teltet om morningene før jeg går ut i tilfelle det er noe å ta bilde av.
Fiskesjark. Denne dagen padlet jeg 46 km. Bildet ble tatt i det jeg startet en økt på 9 km over åpent hav fra Grindvika øst på Hitra til Kråkvåg. Jeg tok ferden over åpen sjø for å spare tid.
Varde utenfor Uthaug.
Resultatet av en dags padling med hansker. Når det er kaldt og blåser tar jeg på padlehanskene. Hvis det er litt sjø i tillegg er man mer eller mindre konstant våt på fingrene. Heldigvis vokser det ut ny hud 🙂
Jeg ventet lenge for å fange dette øyeblikket. Det flør, og bildet er tatt rett før vannet dekker sneglehuset. Man kan tydelig se kapillærkreftene i sving ved at vannet spenner seg i en bue rundt sneglehuset grunnet overflatespenningen.
Ensomt tre i solnedgang. Måøya
Form, farge og lys i Hestøysundet nord for Abelvær
Dette bildet ble tatt elleve på kvelden. Jeg var tom for vann, og fikk fylt på hos denne mannen. Det var stille på sjøen, og sola skulle til å ta kvelden. Bikkja var utrolig sjarmerende og fantes ikke redd for vann. Den holdt på å hoppe fra robåten til kajakken min for å hilse. Tatt ved Gullbringen på Litl-Arnøya.
Dolmsundet fyr med noen veldig kule skyer. Nå som jeg har vært ute noen måneder speider jeg mer og mer opp mot himmelen for å se hva slags ramme skyene kan skape for et potensielt motiv.
Tung måke
Solnedgang med Melsteinen fyr til venstre. Tatt fra Otervika.
Dette huset så fraflyttet ut. Glugger foran dørene og trær som vokste opp langsetter veggene. Tatt i Vevelstadsundet mellom Brønnøysund og Sandnessjøen.
Hun jenta her fisker fisk til katten i bakgrunnen. Den fulgte VELDIG nøye med på hvordan det gikk, men ble litt skeptisk da jeg kom padlende. Hun har på seg redningsvest, for akkurat her var det veldig bratt. Tidevannet i området er på nesten to meter.
Ferja Tjøtta på vei til Tjøtta, og baksiden av de syv søstre i bakgrunnen. Solen skulle akkurat til å gå ned, og fargene var intense og varme.
Nå har jeg kommet meg til forsiden av de syv søstre. Tatt like før det begynte å regne.
Regn i aksjon. Jeg tok en pause i fjæra med paraplyen oppslått. Etter en matpause gikk jeg litt rundt med kameraet og tok noen bilder.
Tatt fra like sør for Sandnessjøen. Dønna i bakgrunnen.
Fargerikt fellesskap...
Breitinden på Tomma til venstre, og Handnesholmen til venstre. Bildet ble tatt på halv ti tiden på kvelden.
Da jeg så disse spesielle trærene like ved Selnes, visste jeg at det måtte bli teltplassen for natten! Dagen etter dro til jeg ferjeleiet på Selnes og snakket med han som driver det. Han lot meg låne kontoret sitt så jeg fikk ladet opp batteriene og tatt en varm dusj. Mange takk 🙂
Ble spurt av ei venninne hva lavt skydekke var for noe, og dette er svaret. Dette ble tatt på starten av to veldig kalde dager med mye nedbør og motvind. Bildet er litt uskarpt for det var mye bølger, men jeg ville ha bilde av skyene...
Polarsirkelen!!! Globusen står på øya Vikingen.
Hagtinden på 765 meter over havet på Fugløya. Jeg begynte ikke å padle før kl 19 denne dagen for det hadde vært mye regn og svært sterk motvind. Fargespillet på fjellet var intenst.
Nei - jeg gråter ikke her... Bildet er tatt etter 5 kilometers padling fra Kjerringøy til Karsløya.
Det var slitsomt - mye motvind, og bølgene var store nok til at de sprutet i ansiktet. Når vannet tørket satt jeg igjen med hvitt sandpapir i ansiktet. (Det er kanskje bra for huden?)
Fra venstre: Heidi, Gunnar, Synne og Henry (Vilde var under dekk)
Da jeg kom til Helnessund og fortøyde båten i småbåthavnen ble jeg invitert til frokost ombord. Det er første gangen jeg har spist ombord en båt på turen, og det sier nok mest om været underveis. Altså at det har vært få flotte dager. Tusen takk for praten og maten 🙂
Skyene ligger over og rundt Kråktindan, Stortinden og Laukviktinden nord for Karlsøyfjorden.
Skogtroll i fjæra
Solen tar seg en hvil etter å ha pisket opp så mye vind at jeg ble liggende værfast.
Hvis dere ser nøye på horisonten mellom sjarkene kan dere se 'Napoleons fall' (Ansiktet til Napoleon). Dagen etter padlet jeg forbi disse fjellene.Solen tar seg en hvil etter å ha pisket opp så mye vind at jeg ble liggende værfast.
Hvis dere ser nøye på horisonten mellom sjarkene kan dere se 'Napoleons fall' (Ansiktet til Napoleon). Dagen etter padlet jeg forbi disse fjellene.
Skotstindan (til høyre) er på 746 meter. Siden fjellmassivet er nesten tre km bredt skyver det masse vind til siden. Noe jeg fikk merke dagen jeg dro fra Nordskot.
Da jeg kom til Lauvøyburøya (!) gikk jeg iland for å knipse en ørn. Jeg visste omtrent hvor den befant seg, og lusket meg sakte innpå den.
I bakgrunnen ser dere Lofotveggen.
The eagle is about to land!
Det hvite i øyet mitt, og det røde takket være øyekatar.
Grisebær. Faunaen på øyene her i nord minner om den man finner i Jotunheimen.
Værfast dag på Hopøya.
Det blåste kraftig fra nord. Sjøen beveger seg flere hundre meter mellom flo og fjære. Ved fjære kan man gå tørrskodd over til Hamarøy. Senere på kvelden besøkte jeg de som har fritidsboligen dere kan skimte midt i bildet.
3/4 kråkebolle i lyngen på Hopøya
Apekatter og otere bruker verktøy for å knuse få seg mat. Måker kan sine ting óg. De flyr høyt opp og slipper byttet for å knuse det. Når jeg skal slå opp teltet må jeg mange ganger renske bakken for skjell og knuste kråkeboller for at teltduken ikke skal revne.
Bil med sjel på Hamarøy
Johnny
Etter en værfast dag var det deilig å slå av en prat med Johnny. Jeg fikk kveldsmat, vann og fikk ladet batterier. Men det beste var å snakke med en kar som har vært mye ute og reist, og har mange og intense erfaringer fra Nord Irak.
Tranøy fyr - Vestfjorden
Breiflabb på Tranøy fyr
Solen dypper ned bak Lofotveggen
En av de eldre hurtigrutene på ferd utover Vestfjorden.
Slike kvelder husker man. Jeg padlet 33 km denne dagen. Tørrdrakten er hvit pga tørket salt.
Høsten kommer med et forsiktig
Hei...
Den sterke strømmen i bakgrunnen gjør det lettere for måkene å sikre seg et måltid.
Hurtigbåten Fjordkongen
Denne hurtigbåten kjører mellom Tromsø og Harstad i 70 km/t. Den bruker to timer på strekket - jeg brukte fire dager... Når jeg er i slike trafikkerte farvann er jeg ekstra forsiktig. Slike båter glir skremmende stille over vannet.
Høstblad i fjæra
Lyngdalsalpene sett fra Ulsfjorden.
På dette bildet er det fjære, og jeg er i ferd med å dytte kajakken i sjøen. Det er over to meter mellom flo og fjære i nord, og ofte må jeg trekke kajakken mange ti talls meter for å få den høyt nok opp. Det tar på når man er alene, sliten etter mange timers padling og kanskje må balansere på sleipe steiner med tang på...
Steinstrand på Vorterøy.
Etter å ha blitt skurt av havet i mange tusen år var steinene på denne stranda som blankpolerte klinkekuler. Når de fortsatt var våte pga sjøen som gikk mot fjære og sola skulle til å gå ned ble det et vakkert syn.
Dette er faktisk et ganske sjeldent syn for denne turen. Jeg sitter med inner- og ytterteltet åpent i bare én supertrøye og studerer kartet.
Det skulle vise seg at det siste strekket fra Tromsø og oppover ble det desidert hardeste med hensyn til været. Det ble ( eller er blitt i skrivende stund...) svært mange værfaste døgn.
Da jeg kom til Andsnes traff jeg på Einar. Han har bodd her hele livet, men iår er første gang det ikke er fastboende på stedet hele året. Istedet bor de i Øksfjord.
Han fortalte meg mye om hva slags forhold som rådet her under krigen. På slutten av krigen måtte de flykte til fjells. Tyskerne brente ned hele bydga før de dro sørover. Han fortalte også om de første harde åra da de bygget opp livene sine igjen fra grunnen av.
Utsikt utover Lopphavet fra Andsnes. Jeg lå værfast i telt flere dager her på Andsnes. Dette er utsikten mot havet fra kjøkkenvinduet.
Familien jeg ble kjent med var den siste som hadde sauer beitende på stedet. Det siste året var i 1997, og siden da er landskapet blitt kraftig forandret. Det har vokst opp trær mange steder.
Det var et yrende liv her året rundt tidligere, men de siste overvintrende var her ifjord. Nå er alle husene blitt såkalte sommerhus.
Denne dagen glemmer jeg ikke med det første!!! Jeg padlet oppover mot Kvalsundet og var i telefonen da jeg plutselig hørte en veldig sterk utblåsning litt over hundre meter fra meg. Jeg snudde meg, og ventet for å se hva det var. Etter litt så jeg en høy søyle med vann og skjønte at dette var noe langt større enn en vanlig nise.
Jeg dro opp kameraet, og litt etterpå begynte denne Knøl hvalen å leke seg i vannet! Innen den tid hadde jeg padla litt nærmere land... 🙂
For et fantastisk dyr!!!
Da jeg ankom Burstad dagen Jon (broren min) kom til Nord Norge traff jeg Arnold. Han hadde nettopp vært i badstuen og spurte om jeg ville ta en tur også. Jeg takka ja - ikke noe er bedre enn å varme skrotten etter en kald dag på sjøen. Har fyrte opp igjen.
På dette tidspunktet visste jeg ikke at jeg ville bli liggende værfast her i fire dager. Da Arnold dro sa han at vi kunne trekke inn i hytta hans (Den røde i bakgrunnen) hvis været ble for ille.
Det ble storm, og vi flyttet inn i hytta. Mange takk Arnold!
Etter å ha ligget værfast i 4 dager på Burstad med broren min padlet jeg til Havøysund. Det hadde vært storm, og bølgene var urolige. (Du kan lese mer om dagen i Dagboken fra 7. september)
Da jeg kom til Havøysund skrek denne fiskeren med full hals: Ka i helvete!? Er du ikkje framme enda???
Haglbyge på Gjesvær.
Ventetiden på Gjesvær var veldig lang. Jeg visste ikke om jeg ville rekke å padle rundt Nordkapp før jeg måtte tilbake på jobb. Heldigvis ble jeg tatt godt imot av Bjørn Dag, Helene og familien samt Roger og Tora. Jeg fikk til og med litt bruk for internett kunnskapene mine og lagde en hjemmeside for hytta Bjørn Dag og Helene leier ut på sommeren. Det hjalp for å holde oppmerksomheten på andre ting enn om jeg ville klare det. I tillegg ble det noen veldig gode måltid 🙂
Urolig sjø
Dette bildet ble tatt dagen før jeg padlet rundt Nordkapp. Sjøen hadde blitt pisket opp mange dager av nokså hard vind.
Utsikt utover Gjesvær havn.
Siden jeg lå værfast så mange dager før jeg fikk rundet Nordkapp ble jeg godt kjent med den :-)Utsikt utover Gjesvær havn.
Siden jeg lå værfast så mange dager før jeg fikk rundet Nordkapp ble jeg godt kjent med den 🙂
Framme ved målet!
Dette bildet er tatt morningen etter at jeg ankom Nordkapp. Det blåste ganske friskt hele natten, og på morningen begynte det å snø.
Fra Nordkapp platået er det drøye 300 meter rett ned i havet. Jeg er veldig glad for at jeg tok meg tid til å overnatte på platået før turen gikk tilbake til familie og venner i Oslo.