Sikkerhet

Som med alle aktiviteter som inneholder risiko er første bud å bruke hodet. Man kan ha så mye sikkerhetsutstyr man vil, men hvis man ikke vurderer situasjoner riktig eller tar hensyn til lokale forhold kan man ha all verdens utstyr og det vil fortsatt gå galt.

I midten av april deltok jeg på et sikkerhetskurs i regi av Oslo Kajakk Klubb. Der fikk vi en innledning i å lese været, informasjon om hva slags utstyr man bør ha med seg på turer og hvordan man berger seg opp i kajakken igjen ved hjelp av årepose.

I slutten av april blir det forhåpentligvis kurs nummer to for å øve på det vi lærte i basseng i det åpne hav. Mer informasjon følger.

Bilder fra Sikkerhetskurs 1 i regi av Oslo Kajakk Klubb

Her er noen bilder fra kurset som viser egenredning. Denne opplæringen skjedde riktignok i basseng og med elvekajakk, men de samme prinsippene gjelder på det åpne hav. Jeg var overrasket over hvor stødig kajakken ble når man fikk satt på åren med åreposen ytterst.

NB: Disse bildene viser kun egenbergning i teorien. Jeg kan sterkt anbefale sikkerhetskurs 1 og 2 med autoriserte instruktører fra Norges Padleforbund!

Åreposen til venstre. Her er jeg klar til å skyve ifra vannet og få brystkassen oppå kajakken.

Med overkroppen oppå kajakken kan man først slenge et bein på åren, lirke seg lenger opp på kajakken og så plassere beina i cockpiten. Alt dette skjer mens man ligger på magen så tett inntil kajakken som mulig.

Det er viktig å beholde vekten mellom midtpunktet til kajakken og åreposen. Ellers risikerer man å gå på trynet i vannet på den siden man ikke har støtte.

Siste skritt er å snu seg 180 grader ved hjelp av åreposen og på den måten få beina helt inn under cockpiten og rumpa i setet. Når man sitter igjen kan man feste spruttrekket og føre en pumpe inn under det for å pumpe ut vann.